Εκδηλώσεις


Έκθεση για την εικόνα του/της επιστήμονα στην Ελλάδα 1900-1980 στο ΕΙΕ


Ημερομηνία:  6/12/2007 - 9/1/2008

Τόπος: Αθήνα

Έκθεση φωτογραφίας με θέμα "Η εικόνα του/της επιστήμονα στην Ελλάδα, 1900-1980. (Εν)τοπισμένες ταυτότητες-ταυτότητες τόπων" πραγματοποιείται από 6 Δεκεμβρίου έως 9 Ιανουαρίου, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Η έκθεση διοργανώνεται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, και περιλαμβάνει φωτογραφίες επιστημόνων που δούλεψαν σε ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας την περίοδο 1900-1980.

Στην έκθεση αποτυπώνονται οι μεταβαλλόμενες συνθήκες έρευνας και διδασκαλίας, ειδικά στον τομέα των φυσικών επιστημών. Στα ογδόντα χρόνια που καλύπτονται, έχει αλλάξει ριζικά η έννοια του επιστημονικού εργαστηρίου, είτε ως χώρος πρωτοποριακής και δημιουργικής δουλειάς, είτε ως χώρος μετάδοσης της ήδη αποκτημένης γνώσης. χώρος μετάδοσης της ήδη αποκτημένης γνώσης. Μέσα από διαφορετικές εικόνες σε εργαστήρια, αμφιθέατρα, βιβλιοθήκες, κ.ά., ανιχνεύονται οι ταυτότητες αυτών που είχαν και έχουν πρόσβαση στην επιστήμη, η σχέση τους με την επιστήμη σε τόπο και χρόνο, καθώς ο ρόλος ανδρών και γυναικών επιστημόνων τον 20ο αιώνα στην Ελλάδα.

Η έκθεση είναι αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας και μελέτης πάνω σε φωτογραφικό υλικό που προέρχεται από αρχεία πανεπιστημίων (π.χ. Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών), συλλογές ιδρυμάτων (π.χ. Μουσείο Μπενάκη, Ε.Λ.Ι.Α.), αρχεία ιδιωτών συλλεκτών (π.χ. Νίκος Πολίτης, Αρης Παπατζήκας) και πολυάριθμα προσωπικά αρχεία καθηγητών και παλιών φοιτητών. Την επιμέλεια υπογράφουν οι Σάσα Λαδά, Κατερίνα Χατζηκωνσταντίνου και Στέργιος Καράβατος. Συνοδεύεται από πλήρη κατάλογο με πλούσιο εικονογραφικό υλικό και επιστημονικά κείμενα.

Η έκθεση θα λειτουργήσει έως τις 9 Ιανουαρίου 2008, καθημερινά, εκτός επισήμων αργιών Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς (Δευτέρα-Παρασκευή: 10:00-20:00, Σάββατο-Κυριακή:10:00-14:00). Σημειώνεται η έκθεση έχει ήδη φιλοξενηθεί στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης, ενώ μεταφέρθηκε στην Αθήνα με μέριμνα του Δικτύου Γυναικών Ερευνητριών ΠΕΡΙΚΤΙΟΝΗ, στο οποίο συμμετέχει το ΕΚΤ με τη "Χαρτογράφηση των Ελληνίδων ερευνητριών".Σύνδεσμοι:
Έκθεση φωτογραφίας "Η εικόνα του/της επιστήμονα στην Ελλάδα, 1900-1980" (Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης)
Έκθεση φωτογραφίας "Η Εικόνα του/της Επιστήμονα στην Ελλάδα, 1900-1980" (ΓΓΕΤ)