Εκδηλώσεις


Εκδήλωση για την εικόνα της Ελληνίδας ερευνήτριας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα


Ημερομηνία:  6/12/2007

Τόπος: Αθήνα

Ημερίδα με θέμα "Η εικόνα της Ελληνίδας ερευνήτριας στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα" διοργανώνει η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και το Δίκτυο Γυναικών Ερευνητριών "ΠΕΡΙΚΤΙΟΝΗ" την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2007 στην Αθήνα (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Αμφιθέατρο "Λεωνίδας Ζέρβας").

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα δύο σημαντικών μελετών:
α) της μελέτης "Χαρτογράφηση του επιστημονικού χώρου του ελληνικού γυναικείου ερευνητικού δυναμικού" που εκπονείται από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, και
β) της μελέτης "Η Ελληνίδα ερευνήτρια στη βιομηχανική έρευνα και καινοτομία" που εκπονείται από την εταιρία στατιστικών μελετών QUANTOS Α.Ε.

Επίσης, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ "Η Ελληνίδα ερευνήτρια στην επιχείρηση", παραγωγή του Δικτύου "ΠΕΡΙΚΤΙΟΝΗ", στο οποίο παρουσιάζονται πορτρέτα Ελληνίδων ερευνητριών που απασχολούνται σε τμήματα Έρευνας και Ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα.

Στο ίδιο χώρο θα πραγματοποιηθεί έκθεση φωτογραφίας με θέμα "Η εικόνα του/της επιστήμονα στην Ελλάδα, 1900-1980. (Εν)τοπισμένες ταυτότητες-ταυτότητες τόπων". Η έκθεση συνδιοργανώνεται από την Επιτροπή Ερευνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και περιλαμβάνει φωτογραφίες επιστημόνων που δούλεψαν σε ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας την περίοδο 1900-1980. Στην έκθεση αποτυπώνονται οι μεταβαλλόμενες συνθήκες έρευνας και διδασκαλίας, ειδικά στον τομέα των φυσικών επιστημών, καθώς ο ρόλος ανδρών και γυναικών επιστημόνων τον 20ο αιώνα στην Ελλάδα.

Το φωτογραφικό υλικό προέρχεται από αρχεία πανεπιστημίων (π.χ. Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών), συλλογές ιδρυμάτων (π.χ. Μουσείο Μπενάκη, Ε.Λ.Ι.Α.), αρχεία ιδιωτών συλλεκτών (π.χ. Νίκος Πολίτης, Αρης Παπατζήκας) και πολυάριθμα προσωπικά αρχεία καθηγητών και παλιών φοιτητών. Την επιμέλεια υπογράφουν οι Σάσα Λαδά, Κατερίνα Χατζηκωνσταντίνου και Στέργιος Καράβατος. Η έκθεση συνοδεύεται από πλήρη κατάλογο με πλούσιο εικονογραφικό υλικό και επιστημονικά κείμενα.

Η έκθεση θα λειτουργήσει έως τις 9 Ιανουαρίου 2008, καθημερινά, εκτός επισήμων αργιών Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς (Δευτέρα-Παρασκευή: 10:00-20:00, Σάββατο-Κυριακή:10:00-14:00).Σύνδεσμοι:
Δίκτυο ΠΕΡΙΚΤΙΟΝΗ